Dagbeeld Funicolare en pizza in Montecatini

De lucht is een beetje blauw met overheersende witte wolken. Gelukkig is ’t droog. Na het ontbijt- en doucheritueel gaan we naar ‘boven’. Daar ligt het pittoreske dorpje Montecatini Alto en ik wil graag mee met de ‘Funicolare’ uit 1898. Een rood treinwagonnetje op een rails met een kabel brengt je – samen met z’n tweelingbroer – naar boven of beneden. Halverwege komen ze elkaar elke rit even tegen, passeren en gaan afzonderlijk weer verder. Het uitzicht is mooi. Ver zien is niet mogelijk vandaag; de helderheid ontbreekt.

Beneden stap ik op de scooter naar het kuurpark in Montecatini Terme. Een deel van het complex, dat negen inrichtingen, een bronnengalerij en een wandelhal telt, staat in de steigers voor restauratie. Dat het water uit de bronnen in het Nievole-dal heilzaam van karakter is, onderkende de arts Ugolino Simoni al in 1417. Maar vandaag zal ik dat niet beleven. Na een wandeling door het park ga ik terug naar boven.

Montecatini Alto heeft een ‘Centro Storica’. En een heel groot plein met terrassen van restaurants. Het zit al behoorlijk vol aan het begin van de middag. Tijd voor een lunch.
Een van de restaurants op het Piazza Giusti is Ristorante Il Giardino, met jawel, een tuin met panoramisch uitzicht. Je loopt door het restaurant, neemt de trap naar beneden en komt uit op het tuinterras met een balustrade vol ‘Puti’, van die kleine, engelachtige beeldjes. En in die tuin zit… niemand.
Een tafel in de zon graag en de huisgemaakte pizza’s van Chef Rosella kunnen op tafel; smakelijk! Zo’n heerlijk plekje heb je natuurlijk niet lang alleen. Al snel komt er een Frans stel en een Nederlands vriendinnen-duo in de buurt zitten.

Later op de terugweg een spatje regen. Op de camping is het al weer droog. Niet voor lang: donkere wolken pakken samen voor een fikse Toscaanse onweersbui…

juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1696

juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2457

juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1707 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1719 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1725 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1729 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1758 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1766 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1769 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1773 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1787 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1792 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1798 juni24 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-1801

ShareGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *