Dagbeeld Pistoia

Geluiden van klokken en vogels halen me uit m’n slaap, het is al acht uur. Vannacht schrok ik wakker uit een vervelende droom en tegen de ochtend viel ik weer in slaap om vervolgens natuurlijk raar te gaan dromen: over postbussen in campers…
Eenmaal goed wakker: douchen in onze privé douchecabine, met heerlijk warm water. Daarna in een reuzensprint van wel tien stappen naar de bakker in het winkeltje hier schuin tegenover. Ik kijk verbaasd als ik de bestelling zie staan in een levensgrote papieren zak. De Italianen hanteren wel erg grote formaten voor 2 kleine cereales, 1 ciabatta en 1 baguette. Alleen de croissant is van normale afmetingen. Waarschijnlijk is het brood morgen nog niet op. Buiten ontbijten, niet in de zon, die heeft zo te zien een vrije dag. Het is bewolkt en je ziet veel donkere plekken in de lucht. Toch die regen?

Het plan is naar Pistoia op de scooter, ongeveer 13 km verder. Ik krijg even het idee dat we op de autostrada belanden, maar het valt mee. Er is een provinciale weg naar Pistoia en in een half uurtje ben je daar. Scooter geparkeerd en even onthouden (foto;) waar die staat. Op de Piazza del Duomo is een grote markt,  bijna ten einde want het loopt intussen tegen de middag.

 

juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2423 juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2424 juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2428

Dan valt toch die regenbui en de parapluverkopers springen tevoorschijn als paddestoelen uit de grond. Gelukkig heb ik mijn rood-met-witte-stippen-pluutje meegenomen. Ronddwalen in het stadje en  kaarten voor het thuisfront deponeren in een van de rode brievenbussen.

juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2435 juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2440

 Het idee van (kruiden)plantjes in een houten pallet is hier ook populair. Voor een winkel zie ik een vrolijke bloemenvariant ervan.

juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2441

In een etalage zie ik de bikini die ik gisteren op grote billboards langs de weg tegen ben gekomen. Roze met oranje is ‘ie. En mooi. Maar ik laat ‘em hangen, of liever gezegd zwemmen, want hij hangt in een soort aquarium.

We wachten tot de regendruppels stoppen bij Liberty Café, lopen nog een blokje vierkant door Pistoia voor we op zoek gaan naar de scooter en terug rijden naar Montecatini. Nu wel in de regen, maar met een helm op je hoofd wordt je haar niet nat;) In de namiddag zijn  we terug op camping Belisto.

juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2444

Het wordt droger en de zon laat zich af en toe even stiekem zien. We wandelen naar Olivicoltori Valdinievole voor Italiaanse olijfolie extra vierge. Rechtsreeks uit de olijfperserij en vlak bij de camping. Buiten staat een grote – waarschijnlijk oude – olijfpers. De ‘winkel’ zit in een hoek van de fabriek en een dame verzorgt de verkoop en borduurt verder aan haar tafelkleed als het niet druk is. Eerst proeven natuurlijk. Een krachtige smaak heeft ‘ie, vast lekker in diverse gerechten.

juni23 dagbeeld_beeldvlinder_tienke huisman-2447

 Op diverse plaatsen langs de weg – een voor mij – typisch Italiaans beeld: bidkapelletjes met allerlei attributen en bloemen erin. In de eerste die ik tegenkom ligt een eenzame dennenappel, de volgende is rijker gedecoreerd en zelfs voorzien van een zadeldak.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *