Rood-wit-blauw wint tijdrit

aug13 dagbeeld_enecotour_beeldvlinder_tienke huisman-4832

– Jos van Emden komt over de streep –

‘Live Your dream’ staat er op de rode opblaasbare poort aan het begin van het wielerparcours. Dat geldt zeker voor de deelnemers aan de Enecotour, de enige meerdaagse rittenwedstrijd in de UCI WorldTour competitie in Nederland en België. De vierde etappe op 13 augustus in Hoogerheide is een tijdrit met een lengte van 13,89 km.

Een dag met een hoog testosteron gehalte. Een dag met hoge temperaturen. In de middag oplopend tot boven de 30 graden, luidt de voorspelling. Daar zijn deze mannen wel aan gewend. Alles en iedereen staat klaar: de mensen van EHBO en tourorganisatie, de verzorgers van de renners, ploegleiders, volgwagens, motorescorte, de genodigden in het VIP-dorp, noem maar op.

Terwijl de eerste renners van start gaan, loop ik een rondje langs de ploegbussen. Een aantal bekende gezichten en veel – voor mij – onbekende jonge renners. Ze bereiden zich voor op de tijdrit en draaien hun meters op de plaats. Het is niet extreem druk in de bussenstraat, dus kan ik makkelijk portretten schieten van al dat ‘mannelijk schoon’. Zweetdruppels spetteren in het rond. Pozzato, de ‘Romaanse god’ van team Lampre, zit zelfs met ontbloot bovenlijf op z’n fiets. Zou hij het echt zo warm hebben, of is hier iets anders aan de hand? Je kunt toch een ijsvest aantrekken om af te koelen…

Terug naar het parcours waar de een na de andere coureur passeert. Ik loop verder richting de finishlijn en sta precies op tijd bij het hek om Jos van Emden in het geel-zwart van Lotto/Jumbo te zien finishen. Achteraf gezien een goede timing: het ‘rood-wit-blauw’ wint vandaag de tijdrit van de Enecotour in Hoogerheide!

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *